żółciak siarkowy zwany leśnym kurczakiem to nie tyko smaczny grzyb, ale też zdrowy
Żółciak siarkowy Laetiporus sulphureus, gatunek z rzędu żagwiowców, zwany żółtą hubą. Rośnie głównie na drzewach liściastych, grubomięsisty, przyrośnięty bokiem do drzewa. Owocniki układają się dachówkowato jeden nad drugim, hymenofor rurkowaty, mają mocny grzybowy zapach. Młode owocniki są miękkie, soczyste i jadalne, a stare kruche i twarde i nie nadają się do jedzenia. Zazwyczaj można je znaleźć w maju i czerwcu oraz we wrześniu i październiku. Dla ludzi jest to przysmak o prozdrowotnych właściwościach, ale dla drzew to groźny grzyb chorobotwórczy, powodujący obumieranie zarażonych drzew. Skupmy się jednak na jego pozytywnych aspektach. Konsystencja grzyba przypomina nieco mięso z piersi kurczaka, dlatego zwany on jest często „leśnym kurczakiem”. Można go przyrządzać właśnie tak jak mięso z piersi kurczaka, ale należy go wcześniej gotować przez 20 min, a wodę wylać. Można z niego przygotować kotlety mielone, kotlety a’la schabowe, podsmażone z cebulką, w sosie pomidorowym czy śmietanowym. A jakie korzyści oprócz walorów smakowych niesie ze sobą spożywanie żółciaka siarkowego? Posiłkując się publikacją „Skład chemiczny i aktywność biologiczna Laetiporus sulphureus (Bull.)” M. Szymański i M. Kolendowicz z Centrum zaawansowanych Technologii, Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu oraz A. Szymański z Wydziału Chemii, Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu można mówić o zdrowotnym wpływie na organizm człowieka. W owocnikach grzyba występują m.in. polisacharydy, lektyny, kompleksy polisacharydowo-białkowe, lipidy, triterpeny oraz związki fenolowe, które wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzaplane, przeciwnowotworowe, immunomodelujące, hipoglikemizujące (obniżające poziom cukru). Opisane właściwości poparte są badaniami. Więcej w czasopiśmie „Postępy fitoterpii” 2/2021.
Zachęcamy do leśnych wypraw w poszukiwaniu żółciaka, którego można znaleźć już w maju i czerwcu oraz we wrześniu i październiku.
Wszystkiego zdrowego i smacznego dla Was!