Dzika róża to naturalne źródło Witaminy C
Dzika róża (Rosa canina L.) to źródło witaminy C, zawiera ona 300-800 mg witaminy C na 100 g pseudowoców dzikiej róży.
Witamina C to rozpuszczalna w wodzie substancja występująca w owocach i warzywach. Nie jest produkowana przez ludzki organizm i nie jest też przez niego magazynowana, a jest istotną witaminą wpływającą na stan zdrowia. M. in.:
Jest silnym przeciwutleniaczem
Pozytywnie wpływa na wzmocnienie odporności
Jest niezbędna do syntezy kolagenu tkanki łącznej, kości, zębów i małych naczyń krwionośnych
Ułatwia gojenie się ran
Ułatwia wchłanianie żelaza
Ma działanie przeciwzapalne
Pierwsze oznaki niedoboru tej witaminy to zmęczenie, zły nastrój.
Jej braki prowadzą do takich schorzeń jak:
Paradontoza
Szkorbut – (długotrwały niedobór witaminy C)
Spadek odporności
Rogowacenie włosowate (spowodowane nagromadzeniem białka keratynowego w porach -tzw. skóra kurczaka z tyłu ramion, ud, pośladków)
Pojawienie się małych jasnoczerwonych plam wokół mieszków włosowych – krwotok okołokomórkowy spowodowany niedoborem witaminy C i pękaniem naczyń włosowatych dostarczających składniki odżywcze do mieszków włosowatych
Krwotok odłamkowy (z powodu osłabienia naczyń krwionośnych) – objawem są czerwone plamy lub pionowe linie w łożysku paznokcia
Trudności w gojeniu ran, powolne gojenie ran, a co za tym idzie może dochodzić do zakażeń
Bóle stawów
Większe ryzyko osteoporozy, złamań kości
Zalecane dzienne spożycie to 75-120 mg i dodatkowe 35 mg dla osób palących, jednak doświadczenie Linusa Paulinga pokazuje, że organizm potrzebuje dużo więcej tej witaminy i sam przyjmował nawet 18000 mg witaminy C dziennie (czego nie polecam). Coraz więcej lekarzy przepisuje już większe dawki witaminy C niż zalecane i 1000 mg dziennie nikogo już nie przeraża. Najlepiej jednak, aby witamina ta pochodziła z naturalnych źródeł, bo wtedy jest lepiej wykorzystywana i przyswajana przez organizm. Zawiera inne substancje wspomagające jej działanie – np. rutynę.
Badania z 2011 r. pokazują, że wyciągi wodno-alkoholowe z dzikiej róży mają działanie przeciwzapalne. Badanie było przeprowadzone na szczurach (przykre!). Potwierdzony został efekt przeciwobrzękowy w przypadku opuchniętej łapy oraz działanie przeciwzapalne na uszkodzone żołądki szczurów alkoholem etylowym. Analiza chemiczna wykazała, że ekstrakt ma dobre działanie przeciwutleniające, co również przyczynia się do działania przeciwzapalnego. Badania przeprowadzone zostały przez Lattanzio F., Greco E., Carretta D i wsp.: In vivo antiinflammatory effect of Rosa canina L. extract. J. Ethnopharmacol. 2011, 137, 880-885.
Witaminę C można pozyskać również z innych owoców i warzyw, najlepiej wybierać krajowe, dostępne w Polsce
Czarna porzeczka
Czerwona papryka
Brukselka
Brokuły
Kalafior
Kiszonki
Truskawki
Inne źródła
Owoce acai
Acerola
Jagody goji
Kiwi
Największa zawartość witaminy się w surowych warzywach i owocach. Obróbka termiczna zmniejsza ilość witaminy C.
Istotne jest też wybieranie warzyw i owoców z upraw ekologicznych, od małych rolników lub z własnego ogródka. Badania wykazały istotne różnice ilości witaminy C w produktach ekologicznych w stosunku do warzyw z supermarketu i targowisk (gdzie obecnie większość warzyw i owoców pochodzi z dużych hurtowni). Badania na temat zawartości witaminy C w warzywach i owocach można znaleźć w 3 numerze kwartalnika „Bromatologia i chemia toksykologiczna” z roku 2016. Badania zostały przeprowadzone przez Barbarę Bobrowską-Korczak, Annę Wójcik, Andrzeja Tokarza z Zakładu Bromatologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego pod kierownictwem dr hab. Andrzeja Tokarza. Warzywa i owoce pochodziły z trzech źródeł. Z warszawskiego supermarketu, z warszawskiego targu oraz trzecia grupa – ekologiczne, certyfikowane produkty pozyskane w Warszawie. Badanie polegało na ekstrakcji witaminy C. Stwierdzono, że zawartość witaminy C w produktach (9 z 17 produktów) ekologicznych była istotnie większa niż w konwencjonalnych, pochodzących z targowiska i supermarketu.
Przy stosowaniu suplementów z witaminą C najlepiej wybierać te z dodatkiem naturalnych ekstraktów.
Jeśli planujesz przyjąć większą dawkę niż zalecane, skonsultuj to z lekarzem i bacznie obserwuj swój organizm. Nadmiar witaminy C jest usuwany z organizmu w postaci biegunki, jest to zarazem sygnał do zmniejszenia dawki witaminy C.
Obszerniejsze informacje na temat witaminy C można zleźć na stronach poświęconych Linusowi Paulingowi.
Źródło:
The rols of Vitamin C in Skin Healt. Nutrients Aug 12;9(8)
Multiple organ dysfunkction dramaticlly improving with the infusion of Vitamin C. Intensive Care Med. 2001; 27:448
Badania: Lattanzio F., Greco E., Carretta D i wsp.: In vivo antiinflammatory effect of Rosa canina L. extract. J. Ethnopharmacol. 2011, 137, 880-885.
3 numer kwartalnika „Bromatologia i chemia toksykologiczna” z roku 2016. Badania zostały przeprowadzone przez Barbarę Bobrowską-Korczak, Annę Wójcik, Andrzeja Tokarza z Zakładu Bromatologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego pod kierownictwem dr hab. Andrzeja Tokarza.